Blog

rozdil_mezi_zirkony_preciosa_swarovski.jpg
15. 05. 2017  3 rozdíly mezi kubickými zirkony, krystaly Preciosa a Swarovski

3 rozdíly mezi kubickými zirkony, krystaly Preciosa a Swarovski

Co mají tyto kameny společného? V čem se liší a jaký je nejlepší? Čtěte!

Společné mají tyto kameny to, že jsou vytvořeny synteticky. Nejedná se o přírodní kameny. To ale neznamená, že nejsou kvalitní. Kubická zirkonie je specifická svojí tvrdostí a nejlepším lomem světla. Krystaly Swarovski a ty české jsou podobné, jedná se o čiré křišťálové sklo. Důležité je neplést si tyto krystaly s přírodním křišťálem, který také máme v nabídce

 

 

Kubická zirkonie (Cubic Zirconia)

 

Kubická zirkonie je nejpopulárnější náhrada diamantu. Výhodou kamene je, že má i podobný lom světla a lesk jako diamant. I tvrdostí a odolností má podobné vlastnosti. Diamant má na mohsově stupnici tvrdosti hodnotu 10. Kubické zirkony mají na stejné stupnici tvrdost 9. Vyrábí se tavením prášku a oxidu zirkoničitého a jejich cena se může vyšplhat od 10 dolarů až po několik set dolarů za kámen dle kvality.

 

Krystaly Swarovski - nejlepší křišťál

 

 

Swarovski je značka "křišťálového skla", které vynalezl Daniel Swarovski, jenž se narodil v roce 1862 v Česku, u Jablonce nad Nisou, kde vznikají i naše náramky s elementy Swarovski. V současnosti jde o velmi oblíbený a módní krystal, který je vyráběný v Rakousku. Vzniká tak, že se sklo smísí s oxidem olova a díky mistrovské práci sklářů získá skvělé optické vlastnosti. I když podobných výrobců "křišťálového skla" je na světě více, tak Swarovski je považován za nejlepšího, jelikož má nejvyšší obsah olova a to více než 30%. Krystaly Swarovski jsou méně odolné než kubické zirkony, ale vyznačují se svojí čistotou a precizním zpracováním.

 

České krystaly - český křišťál

 

České krystaly jsou také vyrobeny z "křištálového skla" stejně jako krystaly Swarovski, jen mají menší obsah olova. Minimálně ale musí mít 24% podíl olova, aby se mohly nazývat české krystaly. Jsou vyráběny v České republice, v Liberci, ve firmě Preciosa. Ta má ještě delší tradici než Swarovski. Rozdíl mezi českými krystaly a krystaly Swarovski je v tom, že ty české mají méně faset (řezů), pouze 8 oproti 12 nebo 14 fasetám u krystalů Swarovski. České krystaly mají také nižší váhu díky menšímu obsahu olova. Některé barvy českých krystalů jsou ale krásnější než ty od Swarovského.

 

Přírodní křišťál

 

Přírodní křišťál je bezbarvá odrůda oxidu křemičitého. Vzniká v přírodě vykrystalizováním z magmatu. Jde o jeden z nejoblíbenějších drahých kamenů ve šperkařství. Název křišťálu vznikl z řeckého slova Krustallos, což v překladu znamená led. Ve starověku si totiž vědci mysleli, že přírodní křišťál je zkamenělý led. Odpradávna je považován za velmi cenný drahokam a je oblíbeným talismanem.

V naší nabídce naleznete náramky se všemi druhy těchto kamenů, stačí si jen vybrat ten, který se Vám líbí nejvíce, každý má své přednosti - Dámské náramkyPánské náramky.