Blog

cubic_zirconia_small-min.jpg
23. 10. 2016  Přírodní kameny a jejich význam - 4. díl Zirkon

Přírodní kameny a jejich význam - 4. díl Zirkon

Zirkon podporuje vyrovnanost, duševní rovnováhu a má i léčivé schopnosti. Pomáhá proti nespavosti, závratím či depresi. Rovněž podporuje pozitivní myšlení.

Zirkon, v současnosti velmi oblíbený šperkařský kámen, je tajemný minerál. Znám je již od pradávna a je proto považován za nejstarší známý minerál na Zemi.

 

V Minulosti mu byl přisuzován mystický význam. Měl například svého majitele chránit před zlem a nemocemi. Byl také považován za kámen moudrosti.

 

Díky vysokému lomu světla se zirkony od konce 20. století používají hojně ve šperkařství. Brousí se podobně jako diamanty. Většina zirkonů umístěných na špercích pocházejí z nalezišť na Srí Lance, V Thajsku a Barmě. Zajímavostí je, že naleziště zirkonů jsou i v České republice.

 

Zirkon a jeho specifické vlastnosti podle barvy

 

V současnosti známe 3 odrůdy zirkonů. Prvním je Hyacint, který má žlutočervenou nebo červenohnědou barvu. Dalším je bezbarvý až světle žlutý Jargon. Posledním je modrý Starlit. V přírodě se ale zirkony objevují ve velkém množství barev, včetně bezbarvých zirkonů. Modré, modrozelené a čiré zirkony jsou nejcennější.

 

Hyacint - podporuje optimismus a vytrvalost. Pomáhá proti depresím, mírní hněv a očišťuje tělo. Jelikož léčí astma, je vhodný pro astmatiky.

 

Starlit - podporuje soustředěnost a tolerantnost. Posiluje zvídavost.

 

Jargon - je kámen moudrosti. Posiluje porozumění všeho kolem nás. Dodává rozvahu, zkušenost a skromnost.

 

Bezbarvý zirkon - podporuje vyrovnanost, duševní rovnováhu a má i léčivé schopnosti. Pomáhá proti nespavosti, závratím či depresi.

 

 

Umělé zirkony (Kubická zirkonie)

 

Mimo zirkonů, které se vyskytují v přírodě a jsou přírodního původu, jsou na trhu také syntetické kameny, tzv. kubické zirkonie (Cubic zirconia CZ). Tento kámen má ale jiné chemické složení. Vyvinut byl v 70. letech 20. století v Rusku. Na trh se šperky byl pak uveden v roce 1976.

 

 

Zirkon a znamení zvěrokruhu

 

Znamení zvěrokruhu: Hyacint - střelec a býk, Starlit - panna, Jargon - střelec, býk, panna

Čakra: Hyacint - 2. čarka (sakrální čakra), Starlit - 6. čakra (čakra čela), Jargon - 3. čakra (Čakra pupeční).

 

Chcete mít také svůj šperk se zirkonem? Tak mrkněte na naše dámské náramky na ruku.