Blog

naramky_lavaliere_a.jpg
24. 12. 2016  Přírodní kameny a jejich význam - 6. díl Jaspis

Přírodní kameny a jejich význam - 6. díl Jaspis

Jaspis je symbolem štěstí, zdraví a krásy. Svého nositele chrání před negativní energií, poskytuje mu klid a vnitřní rovnováhu. Podporuje také oběhový systém a trávení právě při kontaktu s kůží. Jaspis pomáhá odstranit stres a uvolnit tělo i duši.

Jaspis je odrůda chalcedonu. V přírodě jí lze najít v několika barevných variantách - červená, zelená, žlutá, modrá, fialová nebo hnědá. Zbarvení určují příměsi železa, manganu či chloritu. Hlavní složkou jaspisu je oxid křemičitý a směs křemene a opálu. Na Mohsově stupnici tvrdosti dosahuje stupně 6 až 7.

 

Jaspis je již od středověku považován za ochranný kámen. Jeden ze sedmi divů renesance není náhodou stůl vykládaný jaspisy. Vyrobit si ho nechal římský císař, král český a uherský Rudolf II. Ve starověku si jaspisu dokonce cenili jako drahokamu a vyřezávali do něj reliéfy. Dnes je oblíben nejen šperkaři, ale i esoteriky. Má silné léčivé účinky.

Jaspis a jeho specifické vlastnosti podle barvy

 

Červený jaspis - pomáhá v těžkých životních situacích. Dodává inspiraci a nápady. Pomáhá včas rozpoznat špatná rozhodnutí. Dokáže pomoci při citových vypětích.

 

Modrý jaspis - dodává vnitřní rovnováhu a propojuje s duchovním světem. Má velmi silné léčivé účinky při léčbě degenerativních chorob mozku a míchy. Je spojen s krční čakrou.

 

Hnědý jaspis - přináší stabilitu a vyrovnanost. Pomáhá při meditaci. Podporuje soustředěnost. Je spojen s zemskou čakrou. Odstraňuje z těla nečistoty. Dodává sílu při rozhodnutí přestat kouřit.

 

Zelený jaspis - pomáhá najít rovnováhu. Je spojen se srdeční čakrou. Odstraňuje z těla škodlivé látky. Vhodný při léčbě zažívacího traktu. Podporuje správné hojení při úrazech či poškození kůže.

 

Žlutý jaspis - dodává pozitivní životní energii. Je spojena se solární čakrou. Odstraňuje z těla nečistoty. Je vhodný při léčbě zažívacího ústrojí, hlavně při problémech se žaludkem.

 

Černý jaspis - je velmi silný duchovní kámen. Je používán k věštění. Pomáhá při propojení s duchovním světem.

Jaspis a znamení zvěrokruhu

 

Znamení zvěrokruhu - Beran, Rak, Panna, Váhy, Štír, Kozoroh, Vodnář a Ryby.

 

Čakra - Každá barva jaspisu přísluší jedné čakře.

 

Chcete mít také svůj šperk z jaspisu? Prohlédněte si naše pánské a dámské náramky z jaspisu.