Blog

vsechny-polohy-buddhy.jpg
14. 10. 2017  Symboly a jejich význam - 1. díl Buddha náramky

Symboly a jejich význam - 1. díl Buddha náramky

Buddha, vlastním jménem Siddhartha Gautama, je zakladatelem buddhismu. Je symbolem osvícení, harmonie, hojnosti, štěstí a moudrosti.

Buddha je titulem, který v překladu znamená probuzený nebo osvícený.

 

Znáte všechny polohy Buddhy?

 

Sochy, sošky či obrazy Buddhy mají vždy něco společného, je na nich sedící a usmívající se Buddha. Všimli jste si ale, že všechny nejsou stejné? Mají ruce a prsty v různé poloze. Každá má svůj význam, například spojené ruce v úrovni břicha dlaněmi nahoru vyjadřují rovnováhu. Levá ruka v úrovni břicha nahoru dlaní a pravá ruka na stehně směřující dlaní dopředu symbolizuje odpuštění. Lze vidět i ležícího Buddhu s pravou rukou pod hlavou, který vyjadřuje nejvyšší stupeň osvícení.

 

O Buddhovi

 

Buddha se měl narodit v roce 864 nebo 863 před naším letopočtem na území dnešního Nepálu jako princ královského rodu Šákjů. Ve svých 29 letech opustil svou ženu a syna Ráhula. Jeho však nikdy nespatřil. V té době měl během výletů z královského paláce potkat zvláštní postavy - mnicha, starce, nemocného a mrtvého. Ti ho přivedli na cestu poznání. Z přepychu a pohodlí se vydal na cestu askeze i jógické meditace. Dospěl až do stavu, kdy se rozhodl vytrvat na jednom místě i za cenu smrti, dokud nedosáhne probuzení. Po dlouhé cestě, boji s démony i bohyní rozkoše se stal Buddhou.

 

Buddha náramky

 

Právě pro symboliku probuzeného Buddhy nosí lidé náramky s jeho symbolem. Obličej Buddhy je duchovní symbol míru, klidu, blaženosti, moudrosti, štěstí, vyrovnanosti, osvícení a pozitivní energie. Pomáhá svému nositeli k vyrovnanosti a souznění se vším kolem nás. Zároveň prezentuje pozitivní postoj nositele, nebojácnost a laskavost. Pořidťe si také svůj náramek s buddhou, máme pánské i dámské!